KNHS opleidingen

De opleidingen die wij als vereniging aanbieden vanuit de KNHS.

Bixie&Friends (6 t/m 12 jaar)

Speciaal voor de jongste kinderen tot en met 12 jaar die willen paardrijden, bieden wij vanuit de KNHS de Bixie&Friends ruiteropleiding. Hierin leren kinderen op een veilige en leuke manier alles over pony’s, de verzorging, de omgang en uiteraard het paardrijden. Het programma is speels opgebouwd en afgestemd op de beleving, motoriek en didactische vaardigheden van jonge kinderen.

De kinderen worden in de ruiteropleiding samen met de pony Bixie en z’n vrienden meegenomen langs een volledige leerlijn paardrijden, waarbij ze uiteindelijk diploma’s kunnen halen, proeven kunnen rijden en wedstrijdjes kunnen doen. Alles wordt genoteerd in hun eigen persoonlijke Bixie& Friends ruiterpaspoort. Hierin kunnen ze heel veel stempels verdienen via het ruiterpad.

Met Bixie&Friends is ook de eerste kennismaking op stal extra leuk. Kinderen maken eerst kennis met de pony’s in de stal en met Bixie en z’n vrienden. Ze leren hoe ze verzorgd worden, welk gedrag paarden en pony’s hebben en hoe ze daar mee om moeten gaan.

Het lesmateriaal van de Ruiteropleiding Bixie&Friends is volledig afgestemd op de jongste jeugd. Er is naast het paardrijden, juist ook veel aandacht voor het welzijn, verzorging en omgang met paarden. In het persoonlijke Bixie&Friends Ruiterpaspoort, houden de ruiters hun vorderingen bij. Ze kunnen daarnaast leuke diploma’s halen bij hoogtepunten in de ruiteropleiding. Bijvoorbeeld als ze de eerste keer gegaloppeerd of gesprongen hebben.

Verder ontvangen de kinderen twee keer per jaar het Bixie&Friends magazine. Bomvol met leuke strips, spannende verhalen, knutseltips, aanbiedingen en informatie over de verzorging van paarden en pony’s.

Bij het starten met Bixie&Friends word je lid van de KNHS en ontvang je thuis of via jouw manege of vereniging het Bixie&Friends Ruiterpakket bestaande uit:

– KNHS-FNRS lidmaatschap voor 1 jaar
– Bixie&Friends Ruiterpaspoort
– Boekje ‘Mijn eerste paardrijles van Bixie&Friends’
– 2 keer per jaar het magazine Bixie&Friends op de mat

 

Het KNHS Young Leaders Program (8 t/m 25 jaar)

Als jij een KNHS/FNRS lidmaatschap hebt en tussen de 8 en 25 jaar oud bent, kan je meedoen aan het KNHS Young Leaders Program!

Je mag jouw hele jeugd deelnemen aan het programma, maar kunt ook slechts enkele jaren meedoen, afhankelijk van je eigen niveau en voor zolang je het leuk vindt.

Het programma in een notendop

In het programma ga je aan de slag met onderwerpen als; stalmanagement, gezondheid & welzijn, voer, activiteiten en evenementen organiseren, grondwerk & longeren, rondleidingen geven, de taal leren van het paard, veiligheid en nog veel meer! Naast actief bezig te zijn op jouw vereniging of manege, nodigen wij (de KNHS), jou ook regelmatig uit om kennis en ervaring op te doen op grote regionale/landelijke evenementen. Denk aan de Indoor-Kampioenschappen, de Hippiade en nog veel meer…!

Het programma bestaat uit verschillende leiderschapsniveaus. Je kunt in één van de vier leiderschapsniveaus instromen. De begeleidende coach op de manege of vereniging bepaalt welk niveau het meest geschikt is. Binnen deze leiderschapsniveaus ga je aan de slag met het (verder) ontwikkelen van belangrijke competenties. Dit doe je a.d.h.v. verschillende gethematiseerde activiteiten.

Als deelnemer ga je twee maanden aan de slag met een thema. Na het afsluiten van een thema op niveau 1 t/m 3 krijg je een badge en na niveau 4 een onderscheidingsteken. Bij niveau 4 stroom je uiteindelijk door in het opleidingstraject: “Geef de jeugd een stem!”. De behaalde badges en onderscheidingstekens worden bijgehouden in een persoonlijk leerpaspoort. Tijdens het programma word je begeleidt en ondersteund door coaches die door de KNHS en NOC*NSF zijn geschoold en de titel KNHS YLP Basiscoach hebben behaald.

Niveau 1: Helpen
In dit eerste niveau maak je spelenderwijs kennis met anderen ondersteunen, leren met plezier, toewijding ontwikkelen en plichtbesef kweken.

Niveau 2: Uitvoeren     
In dit niveau voer je activiteiten uit waarbij je aan de slag gaat met zorgvuldig en volhardend te werk gaan, samen aan de slag gaan, betrouwbaar zijn, taken plannen, duidelijk communiceren en meedenken.

Niveau 3: Organiseren     
In dit niveau werk je aan gepast communiceren, oplossingsgericht handelen, gedrag controleren, samenwerken, overzicht houden, gedisciplineerd werken en zorg dragen.

Niveau 4: Besturen en het opleidingstraject: “Geef de jeugd een stem!”       
In dit laatste niveau toon je eigen initiatief om je te ontwikkelen in competenties als leiding geven, visie tonen, motiveren, verantwoordelijkheid dragen, organiseren, gedecideerd handelen en coachen. Heb jij veel ambitie en ben je toe aan een uitdaging? Probeer dan geselecteerd te worden voor het opleidingstraject: “Geef de jeugd een stem!”. Dit kan uitsluitend als je tussen de 16 en 25 jaar oud bent. Binnen dit traject volg je zeer leerzame masterclasses en kan jij echt iets beteken voor onze prachtige paardensport. Dit initiatief is dit jaar (2019) toegevoegd als uitbreiding aan het KNHS Young Leaders Program.

Voorbeelden van lessen uit het young leaders program.

  • Een voerschema maken voor jouw lievelingspaard of pony
  • Een paard longeren
  • Loswerken met een paard
  • Toiletteren en Poetsen
  • Paardenmassage
  • Paarden EHBO
  • Meewerken in de stallen
  • Activiteiten en evenementen organiseren
  • Zelf een lesplan bedenken

Als young leader ben je lid van onze vereniging, je mag dan ook meedoen aan de KNHS ruiteropleiding.  Je krijgt dan een paspoort en kan de F proeven rijden op onze proevendagen.