Pony logica

Ponylogie is niets anders dan de kunst om net zo logisch te zijn als de pony…

Op de manege hebben we veel verschillende soorten pony’s rondlopen, waaronder ook een paar engelse raspony’s, zoals de Shetlander, Welsh pony, Exmoor en New Forest pony. Het leuke aan deze pony’s is het eigenzinnige karakter.  Aan de hand van citaten uit het humoristische boek “Kleine pony’s groot plezier”, geschreven door John Tickner, zal ik wat over deze pony’s  toelichten.

De Shetlandpony:

De pony onder de pony’s is de shetlander. De shetland is het kleinste van alle engelse rassen en in zijn natuurlijke staat één dichte bos haren, manen en staart. Keurige hoefjes, oogjes, beentjes en grote tanden, die onverwacht uit al dat haar tevoorschijn kunnen komen.  Shetlanders zijn ongelooflijk sterk,  zoals iedereen die wel eens heeft geprobeerd het in een richting te trekken, waarin het toevallig besloten heeft niet te gaan, wel weet.

Deze kleine britse pony’s bezitten één zwakheid en dat is hun ijdelheid. Wat hen meer dan ook doet glunderen is het applaus, wanneer zij in de ring verschijnen, het is dan vaak mogelijk om de lach van voldoening op hun kleine toet te zijn. Maar ga nooit in de fout om te denken dat het zachtaardige, sentimentele pony’s zijn.  Diverse mensen lopen de rest van hun leven rond, gesierd met twee schattige hoefafdrukjes, ten bewijze van hun onverstand.

 

Ponylogie

Ponylogie is niets anders dan de kunst om net zo logisch te zijn als de pony.

Paarden zijn intelligent, hebben een goed reukvermogen, uitstekend gehoor, goede ogen en een opmerkelijk inzicht. Pony’s ook, alleen in veel ruimere mate en daarnaast beschikken pony’s over een uitgesproken gevoel voor humor. Als u nieuw bent in de ponywereld is het verstandig om er van uit te gaan dat alle pony’s logisch zijn en sommige nog wat logischer dan andere.

Zo heb je bijvoorbeeld het veilige type:

Dit type laat zich makkelijk vangen, opzadelen en bestijgen zonder tegenwerping. Een lief klein schattig pony’tje met een grote bos haar en lieve uitdrukkingsvolle ogen.  Een super veilige pony, zeker omdat hij niks doet, wat dan ook letterlijk zo is. Als deze pony tevreden is daar te blijven waar het stopte zet hij dan ook geen stap meer verder, logisch toch?

Dan heb je ook nog het onderzoekende type:

Dit type is onderzoekend en succesvol in het vernielen van elke soort afrastering. Deze pony is bijzonder impopulair bij buren met prachtige tuinen, waar hij bereikbare voorraden ponyvoer aantreft, die niet als ponyvoer bedoeld zijn.

Of het niet te vangen type:

Dit type zal je vele uren door de wei laten rennen, terwijl hij continu net buiten je bereik blijft.

Het er-van-door gaan type:

Een pony met snelheid en uithoudingsvermogen. Het logische aan dit type is dat hij er alleen maar vandoor gaat in de richting van de stal en nooit in die van meer werk.

De allround pony:

Deze pony zet zijn beste beentje voor, springt alles braaf, kan door iedereen gereden worden, tot er niet meer door de instructeur meegekeken wordt.

De echt logische pony:

Deze pony weet ruiters altijd duidelijk te maken dat zij nog veel te leren hebben. Dit door de beginner eerst heel zachtjes te bijten, vervolgens indien nodig hem een klein trapje te geven en ten slotte als de beginner de lessen niet ter harte neemt, hem of haar eraf te bokken. Op zachte grond natuurlijk, bijvoorbeeld in de modder. En de echt logische pony’s nemen de ouders van de kinderen onder de hoeven, zodra zij de ouders hebben overtuigt  dat pony’s beestachtig en gevaarlijk zijn, ben je direct van de beginners af.

De automaat:

De pony die bijna niet bestaat en iedereen wil hebben. De pony die zich altijd netjes gedraagt, altijd zijn beste beentje voorzet en zelfs zonder ruiter braaf zijn parcours afmaakt.

Zelfs paardenmensen die alles menen te weten van paarden blijken vaak, wanneer zij weer eens met pony’s in aanraking komen, diverse details uit de goede oude tijd, toen zij nog pony’s reden, vergeten te zijn. Ponylogie-details die pony’s nooit vergeten. Wees niet getreurd als je de logica van sommige pony’s nog niet helemaal snapt. Net zo logisch zijn als de pony is namelijk ook het ultieme doel wat je kunt bereiken, niemand is er ooit in geslaagd logischer te zijn dan welke pony ook.

De automaat

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *