Paddock Paradise

Paardenwelzijn is voor Manege Slichtenhorst een belangrijk punt. Daarom gaan de manegepaarden en pony’s bij ons op de manege elke dag naar buiten, ook in de winter. Krijgen ze voldoende ruwvoer en hebben ze dagelijks contact met soortgenoten.

Bij Manege Slichtenhorst komen de paarden in de winter buiten in een paddock met diverse paden met in het midden stukken weiland. Dit wordt ook wel een Paddock Paradise genoemd. Het idee van het Paddock Paradise is dat de paarden op een zo natuurlijk mogelijke manier worden gehuisvest. De vier natuurlijke behoefte van het paard zijn veel bewegen, veel frisse lucht, vaak kleine beetjes eten en gezelschap van soortgenoten. Doordat de paarden op een track (een pad welke rondom de weides is aangelegd) lopen waar steeds kleine hoeveelheden ruwvoer verspreid liggen worden de paarden gestimuleerd om te bewegen.
Manege Slichtenhorst heeft er altijd al naar gestreefd om de paarden zoveel mogelijk buiten te hebben, in de zomer stonden de paarden altijd al zoveel mogelijk buiten maar zoals veel paardeneigenaren wel zullen weten is dit in de winterperiode vaak niet haalbaar. Weilanden veranderen in modderpoelen waardoor er ’s zomers geen gras meer over is. In de winterperiode gingen de paarden hierdoor enkel een paar uur in de gewone paddock.
Naar ons idee gingen ze te weinig naar buiten maar langer in de paddock was ook geen optie, ze hadden hier geen water of hooi en gingen zich na een paar uur vervelen. Via internet zijn wij toen het paddock paradise concept tegengekomen en dit leek ons de ideale oplossing om de paarden ook in de winter langer buiten te kunnen houden. Omdat er in de paddock geen schuilgelegenheid is staan de paarden in de winter ’s nachts nog wel op stal.
De reden dat wij hiervoor gekozen hebben is omdat deze wijze van stallen in onze ogen goed aan de vier natuurlijke behoeften voldoen. De paarden krijgen veel frisse lucht, ze bewegen veel, eten kleine beetjes en ze kunnen goed het kuddegedrag uiten. Voorbeelden hiervan zijn dat ze vaak tegelijk naar één van de bakken komen om hier te rusten, kroelen en stoeien of wanneer je de paarden met zijn allen over de track ziet rennen en vreugdesprongen ziet maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *