Wedstrijden bij Manege Slichtenhorst

Iedereen die mee gaat rijden met wedstrijden op Manege Slichtenhorst krijgt een stempelboekje van de manege. In dit stempelboekje worden je winstpunten bijgehouden. Bij het behalen van voldoende winstpunten kan je steeds een klasse hoger gaan rijden.

Wedstrijden in de eerste fase

Dressuurwedstrijden
Dressuurproeven van de klasse AA: in deze proef wordt het rijden van figuren getoetst. Rijden de kinderen in het gewenste tempo, met de juiste houding en zit en geven ze de juiste hulpen. t/m de B5: in deze proef zijn de oefeningen al moeilijker en worden de ruiters ook beoordeeld op de houding/zit, beenligging, handhouding, beenhulpen, teugelhulpen en tempo.

Springwedstrijden
Springwedstrijden die in deze fase kunnen worden gereden: Springparcours, er wordt een klein parcours uitgezet met zes tot acht hindernissen op een hoogte vanaf 30 tot 60 cm. Een foutloos parcours op 50 cm levert een stempel in de klasse B4 op.

Overige wedstrijden
Carrouselwedstrijd, een leuke teamwedstrijd waar de gehele groep aan meedoet, de groep rijdt met elkaar een proef op muziek en strijdt tegen de andere groepen uit dezelfde fase.

Wedstrijden in de tweede fase

Dressuurwedstrijden
Vanaf deze fase rijden de ruiters de zogenaamde L proeven, waarbij contact met de mond van het paard en het nageeflijk rijden steeds belangrijker worden.

Springwedstrijden
Springwedstrijden die in deze fase kunnen worden gereden: Springparcours, er wordt een klein parcours uitgezet met zes tot acht hindernissen op een hoogte van 50 tot 80 cm.

Overige wedstrijden
Carrouselwedstrijd - een leuke teamwedstrijd waar de gehele groep aan meedoet, de groep rijdt met elkaar een proef op muziek en strijdt tegen de andere groepen uit dezelfde fase. Afdelingsdressuur - Afdelingsdressuur, ook wel het rijden met een vier of zestal, is een leuke vorm van teamsport in de discipline dressuur.

Wedstrijden in de derde fase

Dressuurproeven die in deze fase gereden kunnen worden:
KNHS BB dressuur – Nieuw is dat niet alleen de ruiter beoordeeld wordt, maar ook het paard. Het paard hoeft nog niet aan de teugel te lopen, maar er moet wel contact zijn met de mond. De ruiter heeft controle en zit in balans. Het paard loop in evenwicht onder de ruiter.  KNHS B dressuur – Het paard loopt met takt en ontspanning, ruiter bepaalt het tempo en richting met onzichtbare hulpen, waar het paard direct op reageert. De proef wordt vlot gereden en er is constant een elastische verbinding met de mond. Het paard loopt in horizontaal evenwicht.  KNHS L dressuur – Het paard moet iets meer gesloten zijn en mag niet meer op de voorhand lopen. Onderdelen komen ook sneller achter elkaar. Het paard loopt met meer impuls en lengtebuiging wordt meer beoordeeld.

Springwedstrijden
Springen BB 60 – een parcours van 10 hindernissen, met barrage op 60 cm met combinatiehindernissen, oxers en gebroken lijnen.
Springen BB 80 – een parcours van 10 hindernissen, met barrage op 80 cm met combinatiehindernissen, oxers en gebroken lijnen.
Springen BB 90 – een parcours van 10 hindernissen, met barrage op 90 cm met combinatiehindernissen, oxers en gebroken lijnen.

Overige wedstrijden  Kür op muziek pas de deux of viertal  Afdelingsdressuur

Wedstrijdgerichte lessen

De periode voor de wedstrijden is het mogelijk om extra spring,- of dressuurlessen te volgen in kleine groepjes. Ook in de les wordt er voor de wedstrijden geoefend.